Klippet.

Det finns en stad i Uppland där allting hänger på håret. Ingenstans i någon del av Sverige som jag besökt är antalet frisörer lika högt som i den här lilla staden. I Enköping som staden heter är frisyrer av stor vikt. Välklippta män och kvinnor drar omkring i horder från den ena frisörsalongen till den andra. Det klipps och putsas och slingas och permanentas och frisyrer jämförs och ingen har ostyrigt hår. Det står en air av läggningsvätska, vax och hårspray över Enköpings torg och ozonskiktet är flortunt här och alla är solbrända. Salongerna har fashionabla namn som om vore vi i modekvarteren någonstans på franska rivieran och skäggen på unga män och äldre är så välputsade och har så skarpa linjer att de ser ut som vandrande tuschteckningar. Ingen vind är tillräckligt stark här i Enköping för att kunna rufsa till en frisyr.

I den här förhållandevis lilla staden med inte så många innevånare finns salonger och frisörer i så stort antal att de utan att blinka skulle kunna täcka behovet av hårrelaterade problem i till exempel hela norrland. Och ändå, i fönstren, bland bilder på vackra människor i osannolikt komplicerade hårkreationer så finns skyltar som säger ”frisörer sökes.”

Jag är häpen och jag tänker att det är tur att jag har mössa på mig. De välfriserade blänger misstänksamt på mig när de går förbi och när jag tänkte att jag var tvungen att bli klippt och stylad för att passa in här och jag till slut vågade mig in på en frisörsalong lite i utkanten av staden för att beställa en tid. Så log frisören, en ung man med en så stor våg i håret att tsunamivarning hade utfärdats, lite överseende mot mig samt berättade att jag skulle kunna få en tid om en månad. Jag kände mig som en lufs där jag stod med min ryssmössa i handen och skrapade blygt med foten. Så jag tackade för besväret och gömde min en gång i tiden snaggade hjässa i kaninfodralet och smet ut därfrån. Jag hörde hånskratten ända ut på gatan.

De äter mycket pizza i Enköping också. Pizza är den huvudsakliga födan här och det har aldrig hänt att ett hårstrå har hittats på någon pizza bland ost, skinka, kebab eller oxfilé med bärne. Det finns plakat utanför alla de etthundra pizzerior som finns i Enköping som stolt basunerar ut att, ”ett hårstrå på din pizza är lika med gratis mat i ett år.” Det har aldrig hänt.

Fascinerande.

God afton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s