Viktiga saker…

Vad är viktigt?

Är fotboll viktigt, champions league? EM eller VM i fotboll är det något som har någon verklig betydelse? Eller idrott överhuvudtaget, har det någon signifikans, förutom att det är bra för kropp och själ? Det här tävlandet, och all den energi som läggs ner på kommentarer och funderingar på huruvida ditt lag eller din favoritidrottsstjärna vinner eller förlorar, är det relevant? För att inte tala om alla likvida medel som läggs ner på sport. Gigantiska summor florerar vid övergångar och prissummorna vid eventuell vinst inom vissa sporter når astronomiska höjder och jag sitter och häpnar och förundras över, hur viktigt kan det vara?

Icke desto mindre så sitter jag där framför teven och blir upprörd, arg, glad och ledsen beroende på hur det går för mitt lag eller min favorit. Även jag har åsikter om spelet, spelare och tränare och jag blir understundom heligt förbannad när det inte går som jag vill att det ska gå i  matcher jag tittar på, mindre nu än förr dock, men jag frågar mig återigen. Hur viktigt är det? Är idrott något som finns för att vi ska förledas att inte tänka på verklightens verklighet? På hur det står till i världen? På alla bomber som sprängs? På alla barn som är sjuka och svälter? Konspirationsteorierna växer i mig som ogräs på en fotbollsplan men klipps ner lika snabbt och så står jag där i sverigetröjan igen och vrålar ut glädje eller sorg och skiter i världsläget och jag förstår ju att det är precis det som är meningen med det hela. Att idrott och sport är en säkerhetsventil.

Något som vi behöver för att orka med eländet i världen, för att slippa vara seriösa för några timmar, för att kunna släppa taget. Och så länge du har den insikten så är det ok tycker jag.

Det är när det börjar gå över styr som jag drar öronen åt mig. När det börjar talas om katastrofer och skandaler och att de som gjort en i andras ögon dålig prestation borde skämmas. För vadå frågar jag mig? När människor börjar slå halvt ihjäl varandra, och folk dör faktiskt, för att de håller på olika lag. När idrott, och främst då fotboll, blir till en anledning för att berusa sig och för att bete sig som svin. Då vill jag inte vara med längre. Det är vid sådana tillfällen jag undrar över hur människor tänker, om de nu gör det.

Fiasko är också ett epitet som ofta används när sport ska refereras. Fiasko? Allvarligt talat, ibland tänker jag att sportreportrar är dårar. Men de kanske bara är verktyg i den stora ”vi-vill-inte-att-du-reflekterar-över-Trump-May-Merkel-eller något annat verklighetsbaserat-problem-nu-konspirationen” utan vi vill att du istället fokuserar på det gigantiska fiasko det innebär att Sverige har förlorat i fotboll, ishockey eller någon annan sport. Det är sådant vi vill att ni fyller era stackars små förstånd med. Viktiga saker förstår ni, viktiga ting. Att världen går under tar vi en annan dag.

Vad är således av vikt? Champions League? Jajamensan! Ikväll kör vi igen.

Godmorgon.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s