Bland molnen…

Den unge mannen stod med fötterna i jorden, bokstavligen. Stadigt förankrade i mylla och tarvligheter var hans fötter. Djupt nere i skiten bland förolämpningar och elakt förtal befann han sig och som en vindflöjel vände han kappan efter åsiktsvindarna i hopp om att kunna vända trenden. Han hade huvudet bland molnen dock.

Blott sexton år gammal så kändes det som om han hade levt klart. Som om han fått nog av det som livet hade att erbjuda och varje dag var en uppförsbacke som aldrig tog slut och när kvällen kom så satt han på sitt rum och stirrade in i väggen utan att se . Han levde emellertid i en fantasivärld där allt var som det skulle. En värld där han var populär och snygg och vältränad och alla flickors favorit. Han drömde sig någon annanstans. Seglade bort från den ogästvänliga verkligheten på sina vita ulliga moln. De isblå ögonen var fästade på horisonten och hans väderbitna skinn var brunbränt och han hade mössan på svaj där han stod i fören på skeppet och hans leende var lika bländvitt som Errol Flynns och han hade värjan i hand.

Fastän trots drömmar om hjältedåd och brusande hav och kvinnor med svällande behag, så grät han den ensammes gråt.

Bittra tårar föll på hans kinder och han snörvlade och snöt sig i tröjärmen och torkade av snoret på mattan på golvet. Ute i vardagsrummet satt hans föräldrar med några bekanta och tittade på teve. Det var något slag underhållningsprogram som gick eftersom det var lördag och både hans mor och hans far och gästerna var berusade på faderns apelsinkonjak som han hade köpt genom jobbet. Den levererades i enliters plastförpackningar och dracks med Coca Cola. Den unge mannen avskydde när hans dagars upphov var berusade. Speciellt hans mor blev som en annan människa. Plötsligt blev hon arton år gammal igen och uppförde sig som en kåt tonåring och flirtade med alla och envar även i hans fars åsyn och sonen höll sig undan. Stannade på sitt rum och vägrade gå ut trots att modern med jämna mellanrum kom och knackade på hans dörr.

Han hade lärt sig att avsky sprit. Men nyfikenheten var hur som haver stor på hur det skulle kännas om han drack. Så på grund av detta så gick han ut i köket och stängde dörren om sig. Öppnade kylskåpsdörren med öronen på helspänn och tog ut konjaksflaskan och i skydd av den öppna kylskåpsdörren fyllde han ett dricksglas till hälften med spriten och fyllde på med Coca Cola. Gick sedan in på sitt rum, satte på en skiva med Alice Cooper och hällde pö om pö i sig alkoholen. Detta förfarande upprepades ytterligare en gång och när han var påtagligt berusad så tog han på sig ytterkläderna, stack in sitt huvud genom dörren till vardagsrummet och sade kort.

”Jag sticker ut ett tag med moppen.” Han sluddrade en aning men ingen märkte något trodde han.

”Kör försiktigt bara”, ropade hans mamma och vinkade till honom. Hennes ögon lämnade inte teverutan där hon halvlåg i soffan med klänningen alldeles för högt uppdragen på låren och med ett fånigt flin på läpparna.

”Kom inte hem försent”, sade hans far myndigt och svepte i sig det sista av groggen.

Fast det skiter du i farsan tänkte han, och du med morsan, och ni kan dra åt helvete bägge två tänkte han med sin berusade hjärna och gick och slog igen ytterdörren efter sig.

Med fartvinden brusande i öronen och det långa lockiga håret fladdrande for han fram på vägarna på sin blå Push Dakota med Texasstyre. Den var trimmad till max med både ny, större, cylinder och ett jack i kolven, nya drev och ställbart munstycke och den gjorde sin modiga sjuttio kilometer i timmen på raksträcka och nästan åttio i nerförsbacke. Hjälmen hade inte uppfunnits ännu och det fanns inga trafikregler på den här tiden. Den unge mannen kände sig fri och han lade ner sin moppe i kurvorna och kände sig som om han tävlade i roadracing. Han kunde genom motorvrålet höra publikens entusiasm när han i sista kurvan dippade motorcykeln ännu mera och snuddade med knäna i marken och det slog gnistor om fotstöden när de skrapade emot asfalten. Racerhjälten gick ännu en gång i mål som segrare och stod högst upp på prispallen och sprutade champagne över de hänförda kvinnorna där nedanför som trånade efter hans kärlek.

Han tog en sväng förbi närbutiken efter prisceremonien och köpte sig några mellanöl av den inte så åldersgränsintresserade butiksinnehavaren. Hängde kassen med de sju ölen på sitt styre och fortsatte sin färd.

Han stannade sin moped vid det så kallade ballongtornet som var ett trätorn med en röd metallkula som hissades då det var militärövningar på det övningsområde som han tagit sig till. Han parkerade sitt fordon och klättrade upp och stod och såg ut över de vida gräsmattorna. Den unge mannen kände sig lycklig och upprymd av spriten, inte rädd och olycklig längre och när det kom ett par hand i hand nere på grusvägen som gick förbi tornet, så hojtade han och skrek och vinkade och skrattade hysteriskt. De unga tu vinkade osäkert tillbaka men han kunde höra hur de skrattade åt honom.

Han blev förbannad. Öppnade en öl och skålade med dem samtidigt som han skrikande hävdade att de var idioter. De skyndade förskräckt på sina steg och försvann bakom kröken. Pojken satte sig ner på golvet högst uppe i tornet och lutade ryggen mot plankorna som utgjorde en dryg meterhög vägg och var därigenom i skydd från omvärlden. Han drack upp sin öl och öppnade ytterligare en, tömde den också, och nu var han ordentligt full för första gången i sitt unga liv. Njutningen var fullständig. Aldrig hade han mått så här bra, varit så modig, så oövervinnerlig och vacker och han insåg att det här var hans melodi.

Han drack mera öl.

Nu började det snurra ordentligt i den unge mannens huvud och han hade problem med att ta sig ner från tornet. Höll sig krampaktigt i de impregnerade träledstängerna och lyckades efter en vådlig färd till slut att landa på marken.

Han mådde illa.

Ansiktet var kritvitt och det vände sig i magen på honom och till slut så var han tvungen att kräkas. När han var klar och torkat kallsvetten från pannan så mådde han bättre och han lade sig ner i gräset en stund och såg upp mot himlarna. Han kände doften ifrån den fortfarande varma mopeden, förbränt tvåtaktsbränsle, och han tyckte det luktade gott. Det värsta ruset hade lagt sig nu efter den ofrivilliga magtömningen så han satte sig upp och öppnade en öl till för att fylla på.

Han tänkte mellan klunkarna att det här ska jag aldrig sluta med. Jag får bara ta det lite lugnare i fortsättningen.

Med lite möda tog han sig till slut upp stående igen och satte sig på moppen, startade motorn och fortsatte som ett skepp i nöd vägen fram. Han hade först tänkt sig hemåt, men insåg trots att han mådde förträffligt att det säkert inte skulle ses med blida ögon om han kom hem berusad. Säker var det så att ingen av hans fulla föräldrar skulle märka något i alla fall men han tog det säkra för det osäkra och fortsatte sin roadtrip ett tag till.

Vid korvkiosken bara ett par kilometer hemifrån stannade han. Hon jobbade där, föremålet för hans ömma låga, så han tänkte köpa sig en korv med mos, som han brukade göra, bara för att få titta på henne lite grann . När det blev hans tur så såg han till sin stora förvåning henne i ögonen utan att slå ner blicken som en blyg viol, och istället för att bara göra sin beställning så konverserade han. Han var rolig också, och slagfärdig och faktiskt riktigt charmig och när han till slut tog mod till sig och frågade när hon slutade så stannade tiden. Hon såg på honom och det var som i en Disneyfilm med dansande ljusblå fjärilar och kulörta stjärnor när hon lade huvudet på sned och sade med ett leende i mungipan:

”Jag slutar klockan elva.”

Glad som en lärka tittade han på klockan, såg att hon var strax efter tio, sa att han skulle komma tillbaka och fräste iväg på moppen i ett moln av damm ety parkeringen framför kiosken bestod av grus. Han hade tre  öl kvar i kassen på styret och drog iväg till närmsta park där han satte sig ner för att styrka sitt mod, behålla sin verbala förmåga och sitt sinne för humor genom att i snabb takt dra i sig alla tre burkarna. När han sedan väl satt upp på sin blå Puch och tog ut kursen mot korvkiosken så slog det till i skallen på honom och han körde helt enkelt i diket. Den nu asfulle unge mannen for över texasstyret, slog skallen i en sten och dog på fläcken.

När ambulansen kom och personalen bara kunde konstatera faktum så satt han på en sten och tittade snopet på och tyckte att det var lite synd nu när han äntligen fått ett läge på den flicka som han älskade. När polisen en timme senare levererade det smärtsamma beskedet till hans mamma och pappa så stod han bredvid och observerade och betygsatte sorgen och kunde konstatera att de faktiskt blev ledsna. fulla var de visserligen, men de grät bägge två och hans mor som alltid hade haft ett sinne för det dramatiska, föll till golvet och kröp ihop som en boll.

Vid begravningen sedan så fortsatte teaterföreställningen när modern kastade sig över kistan, rev ner alla blomteruppsättningarna, och vrålade:

”Farväl min älskade son!”

Ja, eller hur, var allt sonen som satt i predikstolen bredvid prästen kunde tänka. Begravningskaffet var en tråkig historia tyckte den avlidne och satt mest och gäspade bredvid sin far som tryckte i sig det ena vinglaset efter det andra för att döva sorgen men det var nog mer för att få en anledning att supa igen, ansåg hans telning. Hans mor som verkade ha kommit över sorgen snabbt satt nu glatt och konverserade hans mosters man som på grund av situationen såg lätt förvirrad ut. Mostern som satt mitt emot såg sur ut.

”Nej du, vi skiter i det här nu va?” Sade han till sin ledsagarängel. ”Jag orkar inte med det här pekoralet längre, kan vi åka nu?”

Ängeln skrattade och ryckte på axlarna, lade armen om honom och de började gå mot utgången. Det sista han såg av jordelivet var hur hans far reste sig upp och skrikande bad hans mor att för helvete visa lite respekt över deras sons död.

”Bättre sent än aldrig” tänkte den förolyckade sonen och klev in genom en skimrande portal som förhoppningsvis skulle leda honom till ett bättre liv.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s