Sprit!

Fan vad jag är trött på alkohol i allmänhet, och på hur det ses på alkohol i det här samhället i synnerhet. Den vånda och misär vin och öl och sprit skapar för människor som hamnar i ett beroendetillstånd är fruktansvärd och att det trots detta varje dag basuneras ut i teve hur trevligt det är och gott och hur underbart livet blir om du dricker gör mig vansinnig.

Har du någon gång hört någon säga att ”Det är ok att knarka, bara du knarkar ansvarsfullt?”
Nej så klart att du inte har för knark är förbjudet och inte accepterat i samhället.
Alkohol däremot, är så in i helvete accepterat och nästan ett måste för alltför många människor. Är det fest så blir festen mycket trevligare om du dricker vin eller öl, så är det ju, eller hur? Och dricker du inte så är du suspekt och har med all säkerhet alkoholproblem och har du det så är du en karaktärssvag människa och lite mindre värd än oss andra som minsann kan dricka och klara vår sprit.

Det är förkastligt att dricka alkohol om du är ung, det är de flesta överens om. ”Du ska inte dricka före arton års ålder. din hjärna kan bli skadad för den är inte färdigutvecklad ännu”, låter det. ”Men sedan, när du blir äldre då är det helt ok att dricka. Bara du dricker ansvarsfullt.”
Men vad fan!
Varför ska du dricka överhuvudtaget? Vad är meningen med det?

Samhällets kostnader för de skador som alkoholen orsakar beräknas till fyrtiofem miljarder kronor per år*.

Oaktat detta så ser du varje kväll i teve hur vackra människor dricker och skålar och det är rustika miljöer med skepparkransbeprydda fiskare som sitter framför öppna brasor och dricker whisky. Eller också ser du välskapta kvinnor och män med glittrande glas i händerna och solen ler och kartongerna eller flaskorna står på vackert dukade bord och klänningarna är vita och skäggen välansade och herregud! Vad det är underbart med alkohol.

Låt oss nu istället flytta kameran till de som sitter utanför systembolaget och väntar på att det ska öppna. Zooma in på de djupt liggande ögonen, de solkiga kläderna och låt kameran svepa över glädjen som finns här bland dessa skrattande, ensamma människor som har  som enda gemensamma nämnare att få i sig så mycket alkohol som behövs för att de ska klara dagen utan skakningar och abstinens. Se så lyckliga de är över att äntligen få öppna sin första öl för dagen och låt oss sedan följa med dem upp i skogen utanför köpcentrumet där de har inrett sitt vardagsrum med kartonger och ditburna parkbänkar. Nu kan vi äntligen på riktigt få uppleva den lycka som alkohol skänker dessa priviligierade män och kvinnor.

Så, nu är det dags att filma den kostymklädde affärsmannen som just lämnat affären med den gröna skylten med två flaskor vodka i portföljen. Vi följer med honom in på toaletten på hans arbete där han efter att ha tagit två rejäla klunkar ur en av buteljerna, häller ut vattnet ur lokaflaskan och istället fyller den med vodka. Se honom sedan sitta vid sitt skrivbord med lokaflaskan på bordet och då och ta sig en sipp, för du vet ju hur törstig du kan bli av att sitta framför en dator hela dagen.
Dagen är slut nu och det är dags att åka hem till familjen. Självklart så tar han bilen, det var ju många timmar sedan han drack senast, eller hur?

Jag går inte in på vad som hände sedan. Struntar i att nämna barnet som sprang ut utanför bilen och blev påkört av vår välklädde affärsman. Jag undviker att ta upp det faktum att barnet blev förlamat från halsen och nedåt och jag hoppar över att bilföraren som dömdes till två års fängelse, nu är ute igen och fortsätter att dricka Loka på jobbet.

Istället så låter vi kameran gå och flyttar oss hem till familjen där pappan under ett kraftigt alkoholrus slagit sin fru halvt medvetslös och där barnen i skräck har låst in sig på sitt rum för att komma undan demonen som en gång var deras pappa. Här kan vi verkligen på allvar se hur mycket lycka alkohol skänker sina brukare, och hur glada barnen är över att pappa köper just det vin som teve fyra gjorde reklam för kvällen innan.

Vi tar oss nu en tur ut på stadens gator för att där filma den glädje som sprit och vin och öl låter oss människor uppleva.
Se där hur en ung kvinna blir våldtagen i en park av några kraftigt berusade män. Låt oss ta en närbild på hennes leende anlete när det blir tredje mannens tur och låt oss lyssna på de glada skratt som ackompanjerar händelsen.

Efter denna lyckliga tilldragelse så är det dags att göra ett svep inne på pubar och restauranger så här på eftermiddagen för att föreviga och naturligtvis spela in alla dessa intelligenta konversationer som förs vid bord och bardiskar under inflytandet av denna underbara alkohol.

Det är ju AW (After Work) nu för Guds skull.

Låt oss lyssna lite närmare på de förolämpningar som kastas i ansiktet på de som inte håller måttet varken här eller på arbetet. Hör hur underbart hånskratten ekar och hör hur det krasar när de som i nyktert tillstånd inte når upp över vattenytan, ställer sig upp och trampar på andra för att få luft.
Vi följer sedan den mobbade hem och filmar i smyg när hon eller han gråter sig till sömns.

”Kommer inte mamma snart?” Frågar barnet på fritids. ”Var kan hon vara?” Vi vet, för vi har just fångat in henne i vår kamera där hon sitter på en uteservering och dricker sitt tredje glas med vin innan hon hämtar sitt barn. Det är ju så skönt att koppla av en stund efter jobbet och att hon glömde bort tiden en aning och kommer att lukta när hon hämtar sin telning gör absolut ingenting. För se bara hur lycklig hon ser ut och hör hur mycket hon pratar och hur överdrivet trevlig hon låter. Skönt att hon har ett par tetrapack med billigt vin i väskan så att hon kan fortsätta vara glad hela kvällen.

Som en avslutning så tar vi kameran med upp till sjukhuset för att filma de utvalda lyckliga som ligger med leverskador och dåligt fungerade bukspottskörtlar. Vi förevigar också alla underbara benbrott och armbrott och offer för misshandel till följd av det fantastiska Pinnvinet och vi gör en intervju med den våldtagna flickan för verkligen få en inblick i hur lycklig hon nu känner sig och hur glad hon är över att alkohol finns.

Hissen ner till psykologmottagningen nu, skynda er, häng med, så hinner vi kanske få på film hur de som blivit drabbade av alkoholen sekundärt så att säga, lägger ut texten om hur fantastiskt de tycker att det är att deras män eller kvinnor dricker och hur tomt och innehållslöst livet skulle te sig om inte deras partner var full var och varannan kväll.
Men vad nu, titta på klockan, hon är alldeles för mycket och jag som hade tänkt att vi skulle tagit en tripp till dårhuset för att filma de som verkligen tagit klivet över till lyckans land och är så glada att de bara sitter och flinar hela tiden. Vi får ta det en annan gång och kom ihåg, att den som väntar på en drink, väntar aldrig för länge

Innan vi åker hem  och redigerar filmen för att i morgon kväll på bästa sändningstid låta den gå på alla kanaler samtidigt, låt oss svänga förbi kyrkogården och se på alla glada män och kvinnor som med milda leenden står vid sina minnesstenar och tänker tillbaka på hur roligt livet var tillsammans med den alkoholiserade  partnern. Vi låter kameran panorera över alla gravstenar och ser solen gå ner och skuggorna bli långa. Sedan släcker vi ner och, that´s a wrap folks

How smooth is that?

*Källa: C.A.N (centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s