Vad är viktigt egentligen?

Ok nu har jag suttit i fem minuter och inga bilder dyker upp, inga väl valda formuleringar dansar ringdans framför mina ögon, inga ämnen tilltalar min skrivarlust och jag sitter som ett fån och stirrar rakt framför mig.

Barnen då? Och miljön? Är inte det viktigt att skriva några väl valda ord om säger ni kanske? Och världssvälten?

Nä tänker jag. Andra skriver om det och tycker att det är jätteviktigt och att världen kommer att gå under och allt det där och att det för jävligt det vi gör mot våra barn och att alla borde ha mat för dagen och rent vatten. Men om det är så jävla viktigt så varför gör vi ingenting åt det då? Ingenting händer ju! Så hur betydelsefullt är det då?

Det faktum att vi här i den rika världen sitter på vår feta arslen och orerar om hur synd det är om de som lever i kåkstäder, och i krigets skugga och om kvinnor som förtrycks och våldtas och barn som tvingas till äktenskap fast de fortfarande är just barn, utan att göra något åt det mer än att skriva om skiten, visar ju, tycker jag, hur lite vi bryr oss.

För helvete! Hur mycket mat slänger vi inte? Och vi spolar äggen i fem minuter för att skalen ska släppa lätt när vi skalar dem. Det är ju absurt! Har ni sett vattnet som de är tvungna att dricka? Släppte skalen från äggen? Och visst är det synd om dem som måste leva under sådana vidriga förhållanden?

Hur vi kan leva med det som vi vet händer i den fattiga delen av världen, den krigshärjade delen, den del av vår värld där människor förtrycks av religiösa fanatiker, utan att göra något annat än, som sagt, skriva spaltmeter om det är ju otroligt och bevis på att vi skiter i det helt enkelt, eller hur? Och ja jag vet att det finns människor som gör något annat mer påtagligt än bara skriver, men för få tyvärr. Jag vet det.

Utan att ha några belägg för att siffrorna stämmer, men om vi skulle avstå från tio procent av vårt överflöd och ta och skicka det till där det behövs så skulle det inte finnas någon svält mera. Eller varför inte ta och byta plats helt enkelt?  Ta våra vita, feta magar ur våra välordnade lägenheter och hus och flytta in i en låda av korrugerad plåt och papp och låta en svältande familj med fem barn flytta in där vi bodde. Ersätta hela den svarta, svältande, och av sjukdomar drabbade befolkningen med vita, överviktiga, och enbart av välfärd drabbade människor. Då jävlar skulle det hända saker, det är jag övertygad om.

Ingen av oss som bor i den här rika delen av världen skulle acceptera de levnadsförhållanden som finns i den fattiga delen så varför tycker vi att de ska göra det och att det enda vi behöver göra är att skicka allmosor och skriva artiklar och oja oss över orättvisor?

Nej flytta dit för helvete och upplev själv hur det är att inte ha någonting att se fram emot annat än död och elände och misströstan. Eller också gör du som vanligt och går till röstlokalen och röstar på ett parti som vill begränsa invandringen och skicka tillbaka dem vi tagit emot för att vi istället ska hjälpa dem på plats.

Fy fan, jag tror jag spyr.

Jag flyttar i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s